Agility za Patuljaste šnaucere

Agility - Što je to?

Agility za Patuljaste šnaucereAgility je natjecanje u kojem mogu sudjelovati svi psi. Pas, potpuno usklađen sa svojim vodičem odrađuje postavljenu stazu te time pokazuje svoju inteligenciju i vodljivost. Ovaj sport zahtjeva usklađenost i razumijevanje između vodiča i psa, stoga je neophodno da sudionici imaju osnove poslušnosti i odgoja. Sami cilj agilitya je postizanje prilagodbe psa njegovom okruženju kroz odgojnu i sportsku igru.

Ako u vašem gradu postoji kinološki klub koji ima organizirani agility trening i ako ste vi atletski tip ili vam fali malo vježbe svakako vam preporučamo da se uključite s vašim Patuljastim šnaucerom na agility treninge. Nema boljeg načina de se potpuno povežete s vašim Patuljastim šnaucerom.

 


Staza za agilityAGILITY STAZA

Staza se sastoji od prepreka, koje rasporedom i položajem određuju njezin oblik, te stupanj težine i brzine. Psi stazu trebaju prijeći u unaprijed određenom vremenu i redosljedu. Duljina agility staze može biti od 100 do 200 metara. s 12 do 20 prepreka ovisno o kategoriji natjecanja. Od 12 do 20 prepreka najmanje 7 mora biti visinskih.

OSNOVNA PRAVILA AGILITY

Tijekom trčanja agility staze, vodič ne smije imati ništa u ruci te su za vrijeme trke dozvoljeni samo verbalni i vizualni signali. Vodič mora paziti da pas prelazi prepreke zadanim redosljedom bez da dolazi u dodir s psom ili preprekama.

 

 


Kako naučiti Patuljastog šnaucera osnovne agility naredbe?

 

Agility prepreka vis i daljAGILITY NAREDBA HOP – PREPREKA VIS I DALJ

Sjednite svog Patuljastog Šnaucera ispred prepreke, tako da je gleda. Zakačite ga na uzicu, i krenite prema prepreci trčeći. Dok ste u zraku (prepreku preskačite zajdeno s Vašim Patulajstim Šnaucerom) izrecite naredbu 'Hop' i čim preskočite prepreku dajte nagradu Vašem Šnauceru. Nakon što Vaš Šnaucer nauči da 'Hop' znači skakanje preko prepreke, otkačite ga s uzice, sjednite ga ispred prepreke (trebao bi biti udaljen 2 Vaša koraka), zaobiđite prepreku i stanite ispred nje. Pozovite svog Šnaucera, i čim krene izrecite naredbu 'Hop'. Najbitniji je trenutak kada kažete naredbu – ostavite Vašem Šnauceru dovoljno vremena da na nju reagira. Čim dođe do Vas preskočivši prepreku nagradite ga. Nakon nekoliko uspješnih vježbi , postavite Vašeg Šnaucera da čeka, stanite ispred prepreke, ali se udaljite do njenog desnog kraja. Pozovite Vašeg Šnaucera, potrčite s njim i na vrijeme mu dajte naredbu. Ponovite sve vježbe više puta. Vaš Patuljasti Šnaucer tada je spreman za izvršavanje novih zadataka!

 

Agility tunel i koloAGILITY NAREDBA KROZ – TUNEL I KOLO

Sjednite Vašeg Šnaucera ispreda prepreke. Uzmite uzicu u ruke i potrčite s njime. Prije same prepreke kažite 'Kroz' i lagano uzicom usmjerite Vašeg Šnaucera na prepreku. Čim izvrši naredbu, obilato ga nagradite. Nakon nekoliko uspješnih vježbi, ponovite isto, samo bez uzice.

 

 

 

 

Agility preko mosta klackalicaAGILITY NAREDBA PREKO – MOST, KLACKALICA I A PREPREKA

Sjedite Vašeg Patuljastog Šnaucera ispred prepreke, stavite ga na uzicu i snjim potrčite prema prepreci. Prije prepreke kažite 'Preko' i uzicom odvetite Šnaucera preko prepreke. Pazite da pri prenjanju i spuštanju Vaš Šnaucer dodirne silazna/uzlazna područja drukčije obojena od ostatka prepreke. Nakon više uspješnih vježbi, ponovite sve bez uzice.

 

 

 

 Na slikama je crno srebrni Patuljasti šnaucer CH Nelson Vom Archiland zvani "Li"  i njegova vlasnica i handlerica Mare K. na agility poligonu Kluba sportskih pasa Split. Li je primjer da su Patuljasti šnauceri psi koji su jako vezani za vlasnika, koji će pratiti svog vlasnika u bilo kojim hobijima. Patuljasti šnaucer je pas s kojim možete ići na izložbe i istovremeno na agility treninge ili satove poslušnosti. Patuljasti šnaucer će vam višestruko vratiti ljubavlju svaki trenutak što provedete u radu s njim, oni su psi koji obožavaju zadatke i igru.

 

Photograph by Patuljasti šnaucer