Pravilno hranjenje

Ponašanje Patuljastog šnaucera prilikom hranjenja

Hranjenje Patuljastog šnauceraPatuljasti šnauceri su izrazito uporni i čvrsta karaktera i od prvog dana morate uvesti red i napraviti stalan raspored hranjenja. Dok je vaš Patuljasti šnaucer još uvijek štene, odnosno do 6 mjeseci starosti dajemo mu hranu tri puta na dan oko 40-50 gr. suhe hrane primjerene hranjenju štenaca. Nakon 6 mjeseci prelazimo na dva obroka od 50 gr. dnevno. Patuljasti šnaucer ima snažno razvijen osjećaj za red pa ga morate, ukoliko je ikako moguće, hraniti svaki dan u isto vrijeme. Nemojte vašeg šnaucera previše hraniti jer opterećeni viškom hrane izloženi su opasnosti od izvrtanja (torzija) želuca, što je vrlo opasno i bez brze kirurške intervencije smrtonosno. Ponekad torziju može izazvati i obično uspinjanje na ogradu. Opasnost od prevrtanja želuca uvelike se smanjuje pravilnom prehranom.

Dobro odgojeni Patuljasti šnaucer nikada neće tražiti hranu od vas dok jedete. Nemojte si dopustiti da pokleknete i date mu sa stola jer ćete ga se teško rješiti. Dok vi jedete vaš šnaucer bi se trebao odmarati ili igrati dalje od vašeg stola potpuno nezainteresiran za vaš obrok, neće ga zanimati što vi jedete i neće vas moliti da i njemu date koji komadić. Nemojte hraniti psa dok vi jedete, a ako to činite sjetite se da svom šnauceru tako samo možete naštetiti, jer većina nas jede prezačinjenu i premasnu hranu koja našem šnauceru može oštetiti zdravlje.

Vašem Patuljastom šnauceru dajte njemu primjerenu hranu, suhu ili konzerviranu, približno u isto vrijeme i na istom mjestu u njegovu zdjelicu. Zdjelicu operite nakon svakog obroka. Kad psu date njegov obrok, ukoliko ne pojede odmah ostavite još neko vrijeme. Ako ne pojede hranu, suhu možete pospremiti za kasnije, a konzerviranu svakako bacite.

Ukoliko vaš šnaucer ne pojede obrok u međuvremenu do idućeg obroka ne dajte mu pseće grickalice ili slatkiše, a posebno ne ljudske. Ostavite ga da ogladni do sljedećeg obroka, kada će očito biti manje izbirljiv. Naime, koliko god mu se nešto ne sviđalo, kad shvati da ne dobiva ono što želi, pas će jesti ono što ste mu dali. Ukoliko ste mu dali neki slasni svježi obrok, na primjer kuhanu svježu piletinu može se dogoditi da nakon tog vaš šnaucer neće htjeti pojesti obrok suhe ili konzervirane hrane.

 

 

 

Photograph by Patuljasti šnaucer