Čime hraniti

Čime hraniti Patuljastog šnaucera

Orijen hrana za pseKad dovedete svog Patuljastog šnaucera kući nemojte mu dati bilo koju pseću hranu. Sva pseća hrana nije jednake kvalitete, niti nema jednaku prehrambenu vrijednost i ne nude jednaku podršku imunološkom sustavu vašeg ljubimca. Puno komercijalnih vrsta pseće hrane sadrže kemikalije i prehrambene derivate, koji mogu biti štetni za zdravlje vašeg šnaucera! Razmislite o tome, raspitajte se što koju hranu dati vašem Patuljastom šnauceru, jer prehrana je temelj koji šnaucer treba za zdravlje i dugovječnost.

Kao vlasnik Patuljastog šnaucera možete biti zadovoljni jer ste u u financijskoj prednosti da vašem ljubimcu priuštite kvalitetniju hranu s obzirom da je malen i potrebna mu je manja količina hrane nego većim psima.

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca misle da će uštediti tako što ne kupuju gotovu hranu i daju svojim psima svoju hranu, odnosno meso i raznorazne slatkiše. Neki u pseću hranu dodaju ostatke sa svog stola, primjerice suhu hranu za pse prelijevaju različitim mesnim umacima ili juhama koje su zasoljene i začinjene. Zbog toga vaš pas može dobiti proljev, povraćati ili čak zadobiti oštećenja pojedinih unutarnjih organa.

Neki vlasnici pasa vjeruju da im s obzirom da su po prirodi mesojedi, mogu davati uglavnom meso i mesne prerađevine. No, moramo reći da je to zabluda, jer mišićno tkivo stoke i peradi ne može osigurati sve što je psećem organizmu potrebno da bi se pravilno razvio i bio zdrav i u formi.

Meso je bogato proteinima, ali je siromašno kalcijem, željezo, jodom i nekim vitaminima. Bogato je fosforom, ali samo mesni obroci nikako nisu dovoljni. Stoga oni koji psa žele hraniti svježe pripremljenom hranom uz meso svom ljubimcu moraju ponuditi i tijesto, odnosno žitarice, kao i voće i povrće.

Psu je za život potrebna hrana koja se sastoji od bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala.

Bjelančevine su osnovni sastojci grade tijela, od njih je sazdan čitav organizam. Ugljikohidrati i masti, izvor su u prvom redu energije, potrebne za rad organizma, a sve promjene u pretvorbi hrane u organizmu događaju se djelovanjem enzima uz pomoć određenih vitamina i minerala. Očevidno je, dakle, da u hrani niti jedna od tih tvari ne smije manjkati jer će zasigurno nastupiti posljedice.

Izbjegavajte svom šnauceru davati mlijeko iako voli okus mlijeka, psi ne mogu probaviti svježe mlijeko, pa zbog toga mogu dobiti proljev ili povraćati. Bolje mu je dati malo jogurta, vrhnja ili svježeg, po mogućnosti posnog sira.

Psu nikada, ali baš nikada nemojte dati čokoladu, jer ona za njega može biti pogubna.

Znaci trovanja čokoladom su povraćanje, nemir, proljev, pojačano ili nesvjesno mokrenje i drhtanje. Javljaju se u pravilu nakon nekoliko sati od konzumiranja čokolade.

Minerali su važni za izgradnju kostura, ali i za mnoge druge životno važne funkcije. Većina minerala potrebna je psu u zaista malim količinama i dovoljno ih dobiva iz gotove hrane za pse.

No kalcij i fosfor, od čega su građene kosti, potrebni su mu u velikim količinama, osobito u vrijeme razvoja kostura koji raste do navršene godine dana života, i nešto duže. Pas će ih dobiti ogledavajući kosti, vašem Patuljastom šnauceru možete dati kost teleće koljenicu tkz. osso buko, to mu je odlična poslastica, zatim iz ljusaka od jaja, a kalcij iz kiselo mliječnih proizvoda. Iz navedenog proizlazi druga pouka vlasnicima pasa: kosti ne služe za hranu, već isključivo za mineralizaciju hrane psima u razvoju. Kad pas prestane rasti, kosti ćemo ukloniti iz obroka jer tada počinju smetati stvarajući tvrdu stolicu i začepe.

Photograph by Patuljasti šnaucer