Izložbe pasa - Pravila izlaganja

Pravila izlaganja na izložbama pasaIzložbe su kinološke priredbe čiji je cilj ocjenjivanje pasa prema propisanim standardima pasmina. Temelj ocjenjivanja je usporedba izloženih primjeraka određene pasmine sa standardom propisanim od strane FCI-a. Ocjenjivanje na izložbama obavljaju licencirani kinološki suci. Izložbe se dijele na međunarodne (CACIB) i nacionalne (CAC).

Čemu uopće služe izložbe pasa? Neupućenima se čini da od kinoloških izložbi nema druge koristi osim mogućnosti da posjetitelji vide brojne pasmine pasa na jednom mjestu. Procjenjuju se grupe jedinki iste vrste u usporedbi s pisanim standardom, a zatim kinološki suci određuju najbolje među njima. Korist od izložbi je u tome što će u samom vrhu odabira uvijek biti najbolji primjerci pasmine. Zahvaljujući međusobnoj usporedbi moći će se uočiti dobri tipovi pasa i poželjne osobine, a to će opet pomoći pri planiranju novih legla, popravljanju ili održavanju karakteristika pasmine. Trebaju godine, iskustvo, trud i znanje da bi se došlo do stupnja na kojem uzgajaš pse u tipu i to potvrđuješ u praksi. Kada se pas dobro plasira na izložbama, kao i njegovi potomci, sigurno je da si na pravom putu.

Izložbenim psima posvećuje se puno pažnje, njege i treninga. Svaki od njih naviknut je na prisutnost mnoštva ljudi, drugih pasa, na dodire i pažnju. Da bi postigli uspjeh, osim dobre tjelesne konstrukcije, moraju biti i stabilne naravi. Najbolji primjerci pasmine upravo osvajaju radošću života, plemenitom pojavom i željom da se svide, koja osvaja suce i publiku. Pa ako i ne pobijede na ovoj izložbi, pojavit će se na drugoj i nadmašiti svoga konkurenta, barem za dlaku.

IZLOŽBENI RED

Na izložbi se smiju izlagati samo čistokrvni psi koji koji su navršili najmanje tri mjeseca i imaju rodovnicu izdatu odstrane FCI. Nesmiju se izlagati bolesni psi, kastrirani psi, psi sa manjkovima testisa, kuje u tjeranju kao i vidjlivo skotne kuje. Oštri psi moraju biti unaprijed označeni pri prijavi za izložbu i na izložbi moraju obavezno nositi brnjicu. Vlasnik odgovara za sva djela svog psa, kao i za svaku štetu koju nanese njegov pas. Na svakoj izložbi se unaprijed odrede razredi pasa koje određuje starost psa. Uvjek se računa taj datum (datum izložbe) plus jedan dan.

Ne mogu biti izloženi:

1. Psi koji nisu upisani ni u jednu od FCI-a priznatu rodovnu knjigu,

2. Psi koji nisu prijavljeni za izložbu, kao ni psi koji bi bili dovedeni kao zamjena za prijavljenog, ali ne izloženog psa,

3. Psi koji nisu izloženi u katalog,

4. Psi oboljeli od zaraznih bolesti, na kojima su izvedene nedozvoljene promjene, kastrirani i sterilizirani psi, psi s manjkavostima na testisima, ženke koje se tjeraju, kao i vidljive skotne ženke.


RAZREDI

1. RAZRED ŠTENADI za pse od 3-6 mjeseci

2. RAZRED NAJMLAĐIH PASA za pse od 6-9 mjeseci

3. RAZRED MLADIH PASA za pse od 9-18 mjeseci

4. MEĐURAZRED za pse od 15 do 24 mjeseca

5. OTVORENI RAZRED za pse od 15 mjeseci

6. RAZRED RADNIH PASA za pse priznatim radnim ispitom od 15 mjeseci

7. RAZRED PRVAKA za pse s priznatim i potvrđenim državnim ili međunarodnim prvenstvom u ljepoti od 15 mjeseci

8. VETERANI za pse starije od 8 godina

Psi pod brojevima 1, 2, 3, 8 se ne natječu za CAC odnosno CACIB


OCJENE

Pri ocjenjivanju štenadi i najmlađih pasa, kao ocjena označuje se samo:

-vrlo perspektivan, prespektivan, zadovoljava i ne zadovoljava

U ovim razredima psi se plasiraju od 1. do 4. mjesta prema kvaliteti

U ostalim razredima dodjeljuju se sljedeće ocjene:

-odličan, vrlo dobar, dobar, dovoljan i nedovoljan

Psa se ocjenjuje „bez ocjene“ ukoliko se ne može ocjeniti zbog njegovog lošeg ponašanja u ringu ili zbog sumnje na umjetnu promjenu karakteristike psa.

 


NASLOVI I KANDITATURE

PRVAK RAZREDA MLADIH

Naslov „Prvak razreda mladih pasa“ može biti samo u razredu mladih pasa i to samo psima ocijenjenima ocjenom odličan. Najboljim s odličan ocijenjenim psima, jednako mužjaku kao i ženki, dodjeljuje se naslov „Prvak mladih pasa“. Dodjela ove titule nije obavezna. Između Prvaka razreda mladih mužjaka i ženke izabire se najljepši mladi pas pasmine, neposredno prije izbora najljepšeg psa pasmine.

CAC

Kandidaturu za Prvaka u ljepoti – CAC, sudac može dodijeliti prvoplasiranima, s odličan ocijenjenima psu i ženki u međurazredu, otvorenom razredu, razredu radnih pasa i razredu prvaka.

REZERVNI CAC

Može biti dodijeljen drugoplasiranima, s odličan ocijenjenima psu u ženki u međurazredu, otvorenom razredu, razredu radnih pasa i razredu prvaka, ako je sudac uvjeren kako bi ti psi imali pravo dobiti CAC ukoliko pas i ženka kojima je dodijeljen CAC, ne bi bili nazočni. Ako to nije slučaj, Rezervni CAC ne smije biti dodijeljen.

CACIB

Kandidaturu za Međunarodnog prvaka u ljepoti (INT.CH) prema pravilima FCI-a, sudac može dodijeliti prvoplasiranom psu od onoh koji su osvojili CAC u svojim razredima za mužjake i za ženke

REZERVNI CACIB

Rezervnu kandidaturu za Međunarodnog prvaka u ljepoti (INT.CH), prema pravilima FCI-a, sudac može dodijeliti drugoplasiranom psu od onih koji su osvojili CAC u svojim razredima, psa koji je osvojio R-CAC u razredu iz kojeg je pas koji je dobio CACIB, za mužjake i za ženke.

NAJLJEPŠI MLADI PAS PASMINE

Naslov koji sudac dodjeljuje između prvaka razreda mladih, mužjaka i ženke iste pasmine.
Najljepši mladi pas pasmine bira se neposredno prije izbora BOB - najljepši pas pasmine.
Najljepši mladi pas pasmine predstavnik je svoje pasmine u izboru za najljepšeg mladog psa izložbe.

PRVAK RAZREDA VETERANA

Naslov "Prvak razreda veterana" može biti dodijeljen samo u "razredu veterana" i to samo psima ocijenjenima ocjenom odličan. Najboljim odlično ocijenjenim psima, kako mužjaku tako i ženki, dodjeljuje se naslov "Prvak razreda veterana". Dodijela ove titule je obavezna.

PRVAK PASMINE / BOB

Naslov za koji se natječu svi psi koji su osvojili titule NAJLJEPŠI MLADI PAS PASMINE, CACIB mužjak, CACIB ženka, ODLIČAN 1. veteran, mužjak i ODLIČAN 1. veteran ženka.

 


NATJECANJE BEST IN SHOW

NAJLJEPŠE ŠTENE

za sve prvoplasirane, vrlo perspektivne štence – mužjake i ženke

NAJLJEPŠI NAJMLAĐI PAS

za sve prvoplasirane, vrlo perspektivne štence – mužjake i ženke

NAJLJEPŠI VETERAN

za sve prvoplasirane, odlično ocjenjene veterane – mužjake i ženke

NAJLJEPŠI PAR

čine pas i ženka iste pasmine, jednog vlasnika, koji su bili pozitivno ocijenjeni na izložbi

UZGOJNA SKUPINA

Sastoji se od najmanje tri psa, koji moraju biti pozitivno ocijenjeni na izložbi. Svi psi jedne skupine moraju potjecat od istog uzgajača, ali ne moraju biti njegovo vlasništvo

NAJLJEPŠI MLADI PAS

Za sve Najljepše mlade pse svih pasmina

NAJLJEPŠI LOVAČKI RADNI PAS

Za sve lovačke pse koji su dobili CAC u razredu radnih pasa na izložbi

NAJLJEPŠI PSI FCI SKUPINA

Za sve najljepše pse pasmine –BOB, unutar svojih FCI skupina:

1. Pastirski psi i psi tjerači stoke (osim švicarskih pastirskih pasa)

2. Pinčeri i šnauceri-molosi i švicarski pastirski psi

3. Terijeri

4. Jazavičari

5. Špic tip i primitivni tip pasa

6. Goniči i tragači po krvi i srodne pasmine

7. Ptičari

8. Retriveri, cunjavci i psi za vodu

9. Psi za pratnju i razonodu

10. Hrtovi

NAJLJEPŠI PAS IZLOŽBE – BIS (BEST IN SHOW)

Na kraju izložbe se bira spektakl izložbe BIS (best in show) najljepši pas izložbe. U krug nastupaju uvjek psi koji su dobili prvo mjesto u svojoj grupi. Od deset najljepših pasa sudija bira tri po njegovom mišljenju najljepša psa.

 

Photograph by Patuljasti šnaucer