Povijest Patuljastih šnaucera

Patuljasti šnauceri potječu iz NjemačkePatuljasti Šnaucer potječe iz Njemačke, s područja Bavarske i Sudeta. Šnauceri su dobili ime po svojim brkovima jer nijemci za brkove kažu Schnazuer. Prema nekim tvrdnjama danas poznata pasmina šnaucera spada u jednu od najstarijih pasmina.
 
Šnaucera možemo prepoznati na slikama poznatog Rembrandta još iz 17 stoljeća. U prvim poznatim zapisima s početka 18. stoljeća prepoznat je mali do srednji veliki pas sa seoskih imanja gdje je služio kao čuvar imanja i štala, uništivač štetočina, čak i kao odličan čuvar stada. 
 
Šnauceri su bili anatomski gotovo isti s „pinčerima“, jedino ih je razlikovala duljina dlake, ali glavna karakteristika njihov naglašeni karakteristični oblik tijela ostao je isti do danas. Kao čuvari imanja i štala razvili su sklonost prema lovu na miševe i štakore tako da ih neki još i danas nazivaju „štakorašima“. I dan danas je ta osobnost lova na štakora ostala jako izražena pogotovo kod patuljastog šnaucera. Kako bi se zaštitili od ugriza štakora ljudi su im kupirali uši.
 
 
 
Patuljasti šnauceri su izdržljiviPatuljasti Šnauceri su poznati po svojoj izdržljivosti, često su kao pratioci trčali za karavanama i kolima bez obzira na godišnje doba ili vremenske uvjete. Ta izdržljivost je kasnijom selekcijom omogućila da današnji Patuljasti Šnauceri spadaju u red čvrstih, izdržljivih i nadasve zdravih pasa.
 
Poznat kao stabilan i pouzdan, šnaucer se koristi kao službeni pas, te kao pas za zaštitu imovine i osobne sigurnosti.
 
Na samim počecima šnauceri su bili nešto niži, patuljasti šnaucer je težio samo 3,5 kilograma. Prema najranijim zapisima postojali su različiti varijeti boja od hrđavosmeđe, harlekin pa sve do sivkastih poput vuka. Upravo ta sivkasta divlja boja održala se do današnjih dana i taj rudimentarni gen u sebi nose šnaucer papar sol boje.
 
Prvi Pinčer-šnaucer klub osnovan je 1895. u Njemačkom gradu Kölnu, gdje je izrađen prvi službeni Standard pasmine Patuljastog Šnaucera.  Prema tom standardu šnaucer su priznati u tri veličine; Veliki šnaucer, Srednji šnaucer i Patuljasti šnaucer.
Za Patuljastog šnaucera na njemačkom Zwergschnauzer u tom standardu se kaže da je visine između 30 i 35 cm i da predstavlja preslik srednjeg šnaucera.
 
 
 
Iako je mali rastom nema niti jednu osobinu malog, patuljastog psa. Izuzetno je visoke inteligencije, vrlo je hrabar i dobar čuvar. Zbog svog malog rasta pogodan je za držanje u malim prostorima.
 
 
Patuljasti šnauceri dolazi u četiri bojePatuljasti šnauceri mogu biti crne, papar sol, crno srebrne i bijele boje. Svi patuljasti šnauceri moraju biti prividno kvadratične građe. Kostur  je čvrst, a dlaka oštra i ravna. Glava je snažna i izdužena, punih vilica, škarastog zagriza. Nosnica je puna, crne boje kao i usne, bez obzira na boju dlake. Oči su tamne, ovalne i usmjerene ravno prema naprijed. Uši su visoko nasađene, kupirane ili nekupirane. Vrat šnaucera mora biti snažan i ne smije biti kratak ni debeo. Prsa su duboka, a leđa ravna u blagom padu prema sapima. Rep je visoko nošen (prema današnjem službenom zabranjeno je kupiranje ušiju i repa), Zatvoreni prednji kutovi u skladu s proporcijama stražnjih nogu, koje moraju biti paralelne. Šnaucer se mora kretati u dugačkom i snažnom iskoraku.
 
Dlaka Patuljastog šnaucera je gusta, oštra i ne otpada, pa ju je potrebno trimati i šišati.
 
Patuljasti šnauceri su psi izražene inteligencije i čvrsta karaktera, to je pas koji uvijek zna što želi, koji izuzetno voli čovjeka i spreman mu je uvijek puno pružiti.
 
Inteligencija Patuljastog Šnaucera izražava se na mnogo načina, samo jedan pogled u njegove oči i osjetit ćete njegov aktivni um i veselu i radoznalu osobnost.
 
 
 
 
 
Patuljasti šnaucer povijestViše desetljeća unazad uzgajivači patuljastih šnaucera više su posvetili pažnje karakteru i temperamentu nego što se kaže u Standardu pasmine i razvili višenamjenskog psa – psa za svakog.
 
Patuljasti Šnaucer je dovoljno velik da bude pas i isto tako dovoljno malen da vam sjedne u krilo.
 
Godine 1987. U Njemačkoj je donesen novi Standard prema kojem je zabranjeno kupiranje ušiju i repa. Taj novi Standard FCI je priznao kao službeni. 

 
 

Photograph by Patuljasti šnaucer