Trimanje

Trimanje Patuljastog šnaucera

Trimanje patuljastog šnauceraDobro njegovan Patuljasti šnaucer je pravi užitak za oči, i treba biti ponos vlasnika. Pasmina gubi mnogo od svojeg karaktera i šarma ako dlaka nije pravilno održavana.

Prvi put vlasnik će vjerojatno obaviti šišanje u razdoblju od tri do četiri mjeseca starosti šteneta. Ako je štene kupljeno od pouzdanog i odgovornog uzgajivača prvo šišanje obavi uzgajivač već s 2 mjeseca.

Uzgajivač će vam dati mnoštvo uputa za njegu, održavanje i šišanje. Ako se pokažete kao dostojan vlasnik patuljastog šnaucera, uzgajivač vam može služiti kao mentor, biti stalan izvor potrebnih informacija i savjeta.

 

 

Ako kupujete štene koje će biti „ljubimac“ odnosno štene koje nećete voditi na izložbe, isto tako morate pravilno šišati štene ili mladog/odraslog psa, ne dozvoliti da se štene brije električnom mašinicom.

To isto vrijedi za štenad koja će se u budućnosti voditi na izložbe, ne smijete dozvoliti da se u ranoj mladosti obrije mašinicom, morate inzistirati samo na trimanju, jer ako se štene ili mladi pas obrije mašinicom to će znatno oštetiti kvalitetu dlake i pitanje je hoće li se kvaliteta dlake vratiti daljnjim trimanjem.

 

Izvlačenje podlake kod patuljastog šnauceraTrimanje dlake koja je prethodno bila obrijana mašinicom puno je mukotrpnija za štene ili mladog psa, jer pas koji se obrije mašinicom gudi svoju kvalitetnu dlaku, a umjesto dlake „izbija“ poddlaka.  U svakom slučaju trimanje je proces koji treba započeti od najranije dobi šteneta. 

Patuljasti šnaucer ima dvostruki sloj dlake: tvrda - čvrsta dlaka i meka - gusta poddlaka. Priznate boje su: sol i papar, crne, crno srebrena i bijela. Istim osnovnim trimanjem koristi se za sve četiri boje.

Prepustite trimanje profesionalnim šišačima pasa, ali samo onima za koje ste sigurni da će vašeg psa trimati,a ne brijati mašinicom.  Amaterima nikako ne preporučavamo da se sami upuštaju u trimanje svog psa, jer svojim ne iskustvom prilikom rukovanja s oštrim trimerima možete ozljediti štene/psa.

Kako samo već naveli , dlaka se brijanjem jako oštećuje, štoviše gubi kvalitetu/oštrinu i izbija poddlaka. Kod crnih i crno srebrenih šnaucera koji su uzastopno više puta obrijani mašinicom dogoditi će se da će pas s vremenom posiviti, izgubiti će svoju crnu boju. Kod papar sol boje dogoditi će se ista stvar, pas će postati siv, dok bijeli šnauceri koji se briju znaju požutjeti. Tako da na kraju ne ćete imati boju šnaucera koju ste željeli.

 

 

Photograph by Patuljasti šnaucer