Njega zubi

Njega i zdravlje zubiju Patuljastih šnaucera

Pranje zubiju Patuljastog šnauceraBaš kao i naši zubi tako i zubi našeg Patuljastog šnaucera trebaju njegu. Ne, nemojte se smijati, četkica za zube treba i vašem ljubimcu. Psi imaju gotovo identične stomatološke probleme kao i mi, njihovi vlasnici. Parodontoza, nataloženi kamenac i karijes i njima, isto kao i nama, mogu stvoriti iznimno velike probleme. Molim vas, pokušajte razmislite kako biste se vi osjećali da niste oprali zube dan ili dva; sad pokušajte zamisliti u kakvom bi vam stanju zubi bili nakon što ih niste oprali osam ili devet godina.

Pas ima 42 zuba. Kao i kod čovjeka trajnim zubima prethode mliječni koji se pojavljuju oko trećeg tjedna. Oko 4. mjeseca zubi se obnavljaju: mliječni zubi ispadaju i zamjenjuju ih trajni zubi; ovaj proces izmjene završava oko sedmog mjeseca života. Psima treba redovito pregledavati zube, osobito naslage kamenca koje mogu uzrokovati upalu desni, infekcije i probleme sa žvakanjem hrane.

 

Četkica za zube za psa

Mnogi vlasnici pasa žale se na neugodan zadah svojih ljubimaca: u većini slučajeva tu pojavu uzrokuje upravo prisustvo kamenca, koji se smjestio na rubnim dijelovima zuba. 

Kako bi pas redovito čistio zube, postoje posebne kosti koje sprečavaju nastajanje zubnog kamenca: pas žvačući čisti zube sa svih strana. U prodaji se mogu naći posebne zubne paste i četkice (koje se znatno razlikuju od onih koje ljudi koriste): mogu biti uistinu učinkovite, iako se psima ne sviđaju pretjerano. Kako bi svom psu oprali zube, trebate ga staviti u sjedeći položaj ili vam u pomoć može priskočiti još jedna osoba koja zna psa umiriti. Zatim, rasporedite malo zubne paste na četkicu i četkajte najprije gornje, a zatim i donje zube. Na kraju, stavite pred psa posudicu s vodom kako bi si mogao isprati zube.

 

Četkica za psaKao i kod ljudi, i kod životinja ključnu ulogu igra preventiva. A to zapravo znači - četkicu u ruke i makar dva - tri puta tjedno pranje zubi. S pranjem zubi treba početi od najranijih dana, odnosno od trenutka kad zubi izrastu.
Na taj način pas će se naviknuti i na tu neugodnost i lakše će je podnositi ,nego da se s održavanjem higijene usne šupljine krene u odrasloj mu dobi. Može se koristiti kvalitetna četkica za ljude ili, još bolje, četkica prilagođenoj njihovoj čeljusti.

Proizvođači danas na tržištu nude dvostruke četkice kojima se istodobno psu pere vanjska i unutrašnja strana zubi. Izbor psećih pasta za zube također je bogat, a isto kao i kod šampona, strogo je zabranjeno da vlasnik psu posudi svoju.
Naime, naše paste bi psiću mogle trajno oštetiti stjenku želuca, pa mu treba kupiti one pripravljene za njegovu vrstu, i to s mirisom piletine ili janjetine kako bi mu "održavanje osmijeha" bilo što manje traumatično.

 

Dental stix za njegu zubala psa           Greenies za čišćenje zubiju psa

 

 

 

Photograph by Patuljasti šnaucer