Njega noktiju

Rezanje i njega nokti Patuljastog šnaucera


Rezanje noktiju Patuljastog šnauceraS njegom noktiju kod Patuljastih šnaucera započinje se već od prvog dana. Tako da već u dobi od tri-četiri tjedna uzgajivač reže nokte malim štencima, jer njihovi noktići izrazito su oštri, ali mekani. Taj proces uzgajivač nastavlja obavljati svaki dva do tri tjedna, sve dok štene ne ode u nove „ruke“. Tad taj proces treba nastavili novi vlasnik ili veterinar. Nokti u štenadi su vrlo mekani, pa umjesto posebnih škara možemo koristiti i običnu grickalicu za nokte. Kada su nokti bijeli, mnogo je lakše procijeniti do kuda se smije odrezati jer je krvna žila vidljiva. No, kod crnog nokta žilu ne možemo vidjeti, pa je potrebno određeno iskustvo kako bi se dobro procijenilo koliko se smije odrezati.

 

Kraćenje noktiju nije bolno, kratimo samo vrh nokta koji nije prokrvljen. Nerijetko se psi jako opiru rezanju noktiju, jer je većina pasa osjetljiva čim im se diraju šapice. Najčešće se radi o psima koji nisu navikli na postupak kraćenja noktiju, jer im se to počelo raditi tek kada su već bili odrasli.

Posebnu pažnju treba posvetiti noktima tzv. "petog" prsta na prednjim nogama, jer oni ne dotiču pod pri hodu, pa mogu narasti vrlo veliki i urasti u kožu.

Prije rezanja noktijuPrije rezanja

Pravilno rezanje noktiPravilno rezanje nokti

Poslije rezanja noktiPoslije rezanja

Photograph by Patuljasti šnaucer