Njega i održavanje Patuljastog šnaucera

Njega zubi

Njega i zdravlje zubiju Patuljastih šnaucera

Pranje zubiju Patuljastog šnauceraBaš kao i naši zubi tako i zubi našeg Patuljastog šnaucera trebaju njegu. Ne, nemojte se smijati, četkica za zube treba i vašem ljubimcu. Psi imaju gotovo identične stomatološke probleme kao i mi, njihovi vlasnici. Parodontoza, nataloženi kamenac i karijes i njima, isto kao i nama, mogu stvoriti iznimno velike probleme. Molim vas, pokušajte razmislite kako biste se vi osjećali da niste oprali zube dan ili dva; sad pokušajte zamisliti u kakvom bi vam stanju zubi bili nakon što ih niste oprali osam ili devet godina.

Pas ima 42 zuba. Kao i kod čovjeka trajnim zubima prethode mliječni koji se pojavljuju oko trećeg tjedna. Oko 4. mjeseca zubi se obnavljaju: mliječni zubi ispadaju i zamjenjuju ih trajni zubi; ovaj proces izmjene završava oko sedmog mjeseca života. Psima treba redovito pregledavati zube, osobito naslage kamenca koje mogu uzrokovati upalu desni, infekcije i probleme sa žvakanjem hrane.

Opširnije:Njega zubi

Njega noktiju

Rezanje i njega nokti Patuljastog šnaucera


Rezanje noktiju Patuljastog šnauceraS njegom noktiju kod Patuljastih šnaucera započinje se već od prvog dana. Tako da već u dobi od tri-četiri tjedna uzgajivač reže nokte malim štencima, jer njihovi noktići izrazito su oštri, ali mekani. Taj proces uzgajivač nastavlja obavljati svaki dva do tri tjedna, sve dok štene ne ode u nove „ruke“. Tad taj proces treba nastavili novi vlasnik ili veterinar. Nokti u štenadi su vrlo mekani, pa umjesto posebnih škara možemo koristiti i običnu grickalicu za nokte. Kada su nokti bijeli, mnogo je lakše procijeniti do kuda se smije odrezati jer je krvna žila vidljiva. No, kod crnog nokta žilu ne možemo vidjeti, pa je potrebno određeno iskustvo kako bi se dobro procijenilo koliko se smije odrezati.

Opširnije:Njega noktiju

Čišćenje ušiju

Njega i čišćenje uši Patuljastog šnaucera

Čišenje uši Patuljastog šnauceraČišćenje ušiju kod Patuljasti šnaucera još je jedan važni dio vaše tjedne rutine. Iako većina Patuljastih šnaucera ne voli čistiti uši, to je nužno zlo kako bi se spriječile razne infekcije uha. Vrlo je važno da iščupate dlaku iz ušiju kod patuljastih šnaucera. „Frizer“ vašeg psa taj bi postupak trebao provoditi svaki put kad psa odvedete na šišanje.

Mala pomoć pri čupanju dlake iz ušiju je pseći puder namjenjen baš u tu svrhu da uspori rast dlake u uhu. Vama kod kuće preporučavamo da redovito pregledavate unutrašnjost uha i po potrebi je očistite mekom krpom ili vatiranim štapićima.

Opširnije:Čišćenje ušiju

Šamponi za njegu dlake

Šamponi i ostali preparati za njegu dlake patuljastog šnaucera

Šamponi i regeneratori za njegu psaNa našem tržištu veliki je izbor šampona, upitne kvalitete. Ukoliko koristite šampon koji nije provjerene kvalitete možete izazvati alergijske reakcije i prhut na koži psa. Mi ćemo vam prodložiti tri proizvođača šampona koji su dostupni na našem tržištu. Sve šampone koje vam predlažemo su provjereni i korišteni dugi niz godina od strane iskusnih uzgajivača patuljastih šnaucera.

Opširnije:Šamponi za njegu dlake

Češljevi i četke

Što možete učiniti da bi vaš patuljasti šnaucer uvijek bio uredan?

Češalj za bradu i nogePrije svega trebaju vam odgovarajući češalj, četka i šamponi za kupanje ... Postoji na tržištu puno vrsta i oblika češljeva i četki. Nisu sve iste kvalitete i sigurno ćete probati par četki prije nego odlučite koja je najbolja za vašeg Patuljastog šnaucera. Mi ćemo vam preporučiti četke i češljeve koje profesionalni uzgajivači koriste za Patuljaste šnaucere. Svakako se pridržavajte par smjernica kod češljanja Patuljastog šnaucera kako biste mu sačuvali dlaku, kako na nogama tako i na bradi koja je značajka pasmine.  

Opširnije:Češljevi i četke

Trimanje

Trimanje Patuljastog šnaucera

Trimanje patuljastog šnauceraDobro njegovan Patuljasti šnaucer je pravi užitak za oči, i treba biti ponos vlasnika. Pasmina gubi mnogo od svojeg karaktera i šarma ako dlaka nije pravilno održavana.

Prvi put vlasnik će vjerojatno obaviti šišanje u razdoblju od tri do četiri mjeseca starosti šteneta. Ako je štene kupljeno od pouzdanog i odgovornog uzgajivača prvo šišanje obavi uzgajivač već s 2 mjeseca.

Uzgajivač će vam dati mnoštvo uputa za njegu, održavanje i šišanje. Ako se pokažete kao dostojan vlasnik patuljastog šnaucera, uzgajivač vam može služiti kao mentor, biti stalan izvor potrebnih informacija i savjeta.

Opširnije:Trimanje

Photograph by Patuljasti šnaucer