Kućna čistoća

Kućna čistoća i higijena

Štene u kući ili stanuDolaskom štenca u kuću ili stan prvi problem s kojim smo suočeni je kućna čistoća. Taj  problem moramo ozbiljno shvatiti i biti strpljivi i dosljednji u nastojanju da našeg patuljka naučimo i naviknemo na kućnu higijenu. Štene bi trebali cijelo vrijeme imati na oku i pri prvom pokušaju vršenja nužde odmah iznijeti van ako je moguće ili na pripremljenu pelenu gdje štene možete učiti da vrši nuždu.  Kako štene patuljastog šnaucera do 6 mjeseci starosti jede tri obroka dnevno možete biti sigurni da će obaviti nuždu u vrlo kratkom periodu nakon obroka.

 

Poslije svakog obroka možete sačekati da štene obavi veliku nuždu i da se pomokri i to sigurno više puta. Najbolji način učenja navike obavljanja nužde izvan stana je da psa izvedete uvijek nakon obroka da obavi nuždu, pas će uhvatiti rutinu i naučiti da nuždu obavlja tamo gdje ga odvedete, svaki pas ima naviku obavljanja nužde na istom mjestu.

 

Štene obavlja nuždu vani

Ukoliko štene redovito izvodite van, u tri tjedna vaš  će mali šnaucer postati čist. To znači da u stanu više neće obavljati fiziološke potrebe.

Ukoliko štene ima potrebu za nuždom, počete će se migoljiti, vrtiti u krug, njušiti kao da traži nešto, taj trenutak trebate primjetiti i izvesti štene van.

Treba ga nositi na rukama, a kasnije će se pas sam naučiti izaći van tamo gdje ga pustite,a za to ga morate motivirati i pohvaliti. 

 

Photograph by Patuljasti šnaucer